fbpx
7. september 2020

Udstilling gav uventet afkast

Rundvisning i Tinghuset-udstilling

Stort set alle visninger af sommerens udstilling om Nyborgs Ting- og Arresthus var fuldt booket. Blandt andet af mange tidligere an- og indsatte, som museet har kunnet høste spændende og spektakulær ny viden fra.

Udstillingen ”Ting- og Arresthuset 100 år” er ikke som så mange andre udstillinger på Østfyns Museer. Den enestående genstand, som er udstillingens fokus, er nemlig det bygningskompleks i det centrale Nyborg, der for 100 år siden blev rejst til Nyborgs ting- og arrestvæsen. I dag er komplekset arbejds- og mødested for medarbejdere fra både Nyborg Kommune og Østfyns Museer, og udstillingens gæster måtte derfor booke sig ind på faste rundvisninger for at se udstillingen. Oven i det kom coronaens restriktioner, der yderligere gjorde udstillingens afvikling speciel og begrænsede antallet af mulige gæster.

Tak til dygtige guider

”Vi er meget tilfredse med udstillingen og rundvisningerne. Takket være fem dygtige og entusiastiske frivillige guider har vi kunnet afvikle rundvisninger i udstillingen i små grupper på helt corona-venlig manér. Det har været en fornøjelse at møde de mange nysgerrige borgere – ikke mindst dem, der selv var en del af stedets historie som enten ansatte eller indsatte i arresten”, fortæller Mette Ladegaard Thøgersen, der er leder af Nyborg Slot og Kulturarv, som er Østfyns Museers afdeling i Nyborg.

Gæster var kilde til ny viden

Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem historikeren Aksel Andersen og museumsinspektør Ditte Larsen, som har gjort et stort stykke arbejde for gennem blandt andet interviews at indsamle viden om stedets historie. I løbet af sommeren har de yderligere kunnet føje en lang række gode historier til.

”Rundvisningerne har været med til at styrke vores viden om bygningen, og det liv, der er levet inde bag dens tykke mure. Mange gæster har bidraget med viden, fortællinger og erfaringer, som løbende er blevet indlemmet i rundvisningerne. Blandt vores gæster har der også været tidligere arrestanter, som har genbesøgt Ting- og Arresthuset for første gang siden deres ophold her. Nogle var tilbageholdne, men der har også været enkelte, som har været åbne om deres tid i arresten, hvilket har givet os et unikt blik på historien fra arrestanternes synsvinkel”, fortæller Ditte Larsen.

Afslapning i arresten

En tidligere arrestant kunne således fortælle, hvordan han i 1980’erne var varetægtsfængslet i arresten i 3-4 dage. Det viste sig, at han kunne leje et fjernsyn, og tiden i indespærring kom næsten til at føles som en hel lille afslapningsferie.

Møbleret celle i Nyborgs Tings- og Arreshus

Møbleret celle i Nyborgs Tings- og Arreshus

I løbet af rundvisningerne blev nogle af de historier, der er knyttet til Ting- og Arresthuset, også efterhånden bekræftet. For eksempel historien om den tørstige arrestant, der havde lavet sig en hemmelig udgang gennem muren i sin celle. Når arrestforvareren låste celledøren og sagde godnat, skubbede han sengen til side, hoppede ud af hullet i murværket, mellemlandede på garagen og skyndte sig hen på den lokale bar. Når tørsten var stillet, kravlede han stille og roligt tilbage gennem hullet, skubbede sengen tilbage på plads og lå pænt og sov, når arrestforvareren kom og sagde godmorgen.

500 på besøg i cellen

I udstillingens periode fra 18. juni til 30. august var museets frivillige guider på banen fire gange om ugen og fik i alt vist omkring 500 gæster rundt i udstillingen, der er spredt over hele det gamle Ting- og Arresthus. Blandt andet er to af de tidligere celler genetableret med klap-ud-seng, sengetøj, møbler og service, samt sågar fængselslekture og natpotte.

 

Fængselslekture og tandbørste i Nyborgs Ting- og Arresthus
Fængselslekture og tandbørste i Nyborgs Ting- og Arresthus

 

Skoleelever på vej bag tremmer

Elleve af Nyborg Kommunes 4. klasser (nu 5.-klasser) havde i foråret booket et skoleforløb på Ting- og Arresthuset. På grund af corona-situationen måtte disse forløb udskydes og bliver afholdt nu i september og oktober, hvor eleverne kommer på rundvisning i Ting- og Arresthuset og efterfølgende skal prøve kræfter med en indtil videre hemmelig syssel, som arrestanterne tjente ”lommepenge” ved at udføre.

Udstillingen ”Ting- og Arresthuset 100 år” er skabt af Østfyns Museer og støttet af Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune. Udstillingen forbliver intakt i Tinghuset indtil efterårsferien. Udstillingens plancher vil fremover hænge permanent på væggene i Ting- og Arresthuset, så de fortsat kan minde om stedets unikke historie. Det er muligt at bestille en rundvisning i Ting- og Arresthuset ved at kontakte Østfyns Museer:

Tlf: 65 31 02 07
Mail: nyborgslot@ostfynsmuseer.dk