fbpx
23. september 2020

Sten fortæller historie

Kunstner Jens Bohr og stenhugger Frederik Cole vender, hvordan man bedst får detaljerne fra træsnittet med på reliefstenen.

Fremover vil der altid være turneringsriddere på torvet i Nyborg. I øjeblikket bliver elleve reliefsten med riddere og ridderhjelme skabt til det nye historiske byrum.

I slutningen af november skal det nye Nyborg Torv stå færdigt. Derfor er brolæggerne i øjeblikket i fuld gang med at skabe den store brolagte flade af granit på torvet. Men nogle sten er ikke klar til at blive lagt endnu. Det drejer sig om de unikke reliefsten, som i øjeblikket er ved at blive hugget til hos stenhuggeren.

Det er den fynske kunstner Jens Bohr, der har skabt motiverne med inspiration fra historien. Det drejer sig om i alt elleve sten med forskellige unikke riddermotiver. Fire sten med ridderhjelme skal markere hjørnerne af turneringspladsen på Torvet, mens syv sten skal markere den linje, hvor ridderne tørner mod hinanden.

Fra træsnit til stenrelief

Jens Bohr har tidligere udført illustrationer til en række af Østfyns Museers udgivelser om Nyborgs historie. Senest bogen ”Nyborg – Danmarks Riges Hjerte” af Mette Ladegaard Thøgersen. Han har udskåret sine motiver af ridderhjelme og riddere til hest i træ og har derefter lavet et tryk af hvert motiv på papir. Disse billeder er blevet scannet og tilpasset i størrelsen, hvorefter FBN Stenhuggeri har fået dem printet som skabelonfolier og lagt dem på stenene. Med en sandblæser har stenhuggeren omhyggeligt overført motivet fra skabelonerne til stenene, og først herefter er han gået i gang med hammer og mejsel for at få motiverne til at stå frem som relieffer.   Læs mere HER.