fbpx
6. november 2019

Sådan bliver julen historisk i Nyborg

Den historiske dimension i forbindelse med byens julemarked skal styrkes. Derfor har Nyborg Slot og Kulturarv med støtte fra Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune valgt at udgive et idekatalog.

”Jul i den gamle Kongeby” er en af årets store begivenheder. Siden julemarkedet startede i 2009 har markedet år for år vokset sig stadig større. Julemarkeder er en gammel skik, der formodentlig kommer fra Tyskland, og som kan spores tilbage til 1300-tallet. Vi ved ikke, om man allerede fejrede julemarked i Nyborg i 1300-tallet, men vi ved, at kongerne ofte opholdt sig på Nyborg Slot henover jul. Især Christian 3. holdt vinterlejr og jul på slottet, så mon ikke, at højtiden også blev fejret i byen? Også byens borgmester fejrede jul, og det samme med byens borgere. Der er med andre ord masser af historier at grave frem og bringe i spil.
Lad dig inspirere
Generelle traditioner samles i kataloget, som giver julemarkedets aktører mulighed for at lade sig inspirere. Idekataloget omhandler julens traditioner i senmiddelalderen og renæssancen og gør det ligeledes muligt, at videreudvikle og styrke julemarkedets særlige historiske profil med konkrete ideer, der kan bruges i julemarkedet anno 2019 og videre frem.
Da julen handler meget om mad og drikke, består kataloget i stor stil også af dette. De vigtigste juleforberedelser var, i senmiddelalderen og renæssancen, julebagningen og julebrygningen, den såkaldte juletønde. Hertil vil der i kataloget være masser af inspiration at hente for byens bagere, restauranter og lokale bryggerier. Kataloget vil også indeholde idéer til historisk julepynt, julelege etc., som ligeledes stilles til rådighed for alle interesserede aktører.
 
Download idekataloget her.