14. juli 2021

Østfyns Museer og Visit Nyborg lancerer podwalks i Nyborg by og omegn

Tag på en rejse til en anden tid og lyt til byen, skæbnerne og hemmelighederne, der bringer dig på helt tæt på Nyborgs hjerteslag. I både by og natur skjuler sig små og store fortællinger, som ikke kan ses med det blotte øje, og nu har du muligheden for at finde dem og opleve dem. Dramatiske tidsrejser, der lader dig møde vigtige mennesker, begivenheder og steder i Nyborg Kommune. Kom, træd ind i fortidens lydbillede og bliv selv en del af fortællingen. Der er tre forskellige typer af fortællinger: Tidsrejsen på Torvet og Købmandens usynlige arv i Nyborg midtby, mens De små skjulte fortællinger også tager os med rundt i Nyborgs omegn.

Podwalken kan tilgås via appen Useeum.

Den er udarbejdet af Sans-1. Projektet er finansieret af Nyborg Kommune og Østfyns Museer.

Tidsrejsen på Torvet

Kom med på en tidsrejse og lad historien om Nyborg Torv blive levendegjort for dig. Her er fyldt med skjulte historier, usynlige for øjet, gemt mellem nye og gamle brosten, og det er dem, der bliver vækket til live nu. Din rejse starter i nutiden, men snart bliver du sendt til torvet i 1960’erne, videre derfra til Danmarks befrielse, til 1920’ernes muntre liv, til en forfærdelig bybrand, og du bliver sågar sendt helt tilbage til den tid, hvor Christian 3. anlagde torvet. Torvets historie er forunderlig, mange liv har betrådt de sten, den asfalt og det grus, der gennem tiden har udgjort torvet. I dag bliver DU en del af historien.

Købmandens usynlige arv

Familien Michelsen er en jødisk familie, der er flygtet fra Polen og har bosat sig i Nyborg. I denne dramatiserede podwalk får du historien om unge Karl, hvis liv får en utrolig betydning for en hel nation på den anden side af Atlanterhavet. I dag tager du et skridt tilbage til 1839, hvor du følger Karl i en fortælling om håb, frygt, kærlighed, længsel og had. Lydbilledet af Karls liv giver dig et glimt ind i en hverdag i et anderledes Nyborg, hvor det ikke altid var let at være jøde.

De små skjulte

I Nyborg og omegn er der små skjulte fortællinger gemt i naturen og i byen, i sprækker mellem sten, mellem græstotter, jordvolde og i vandkanten ved havet. I de fortællinger, du skal til at høre nu, gemmer der sig et væld af hemmeligheder, dramatiske begivenheder, kærlighedshistorier og meget mere.

Massakren i Nyborg – Nyborg Vandtårn
Når du står her på det betagende og billedskønne voldanlæg, er det svært at forestille sig, at en massakre fandt sted ikke langt herfra – lige udenfor byen. Her, hvor du står, stod unge, svenske soldater, der forsøgte at holde fast på Nyborg, efter at have erobret byen. Herfra skal de ud og kæmpe mod en langt overlegen dansk hær med dens mange allierede, som vil generobre Nyborg. Det bliver et blodigt slag, der sent bliver glemt.

Da Mads byggede en pyramide – Degnens høj
Her på degnens høj finder du en af Fyns mest glemte seværdigheder. På netop denne høj underviser læreren og degnen Mads Hansen sine elever i, hvordan slaverne skabte pyramiderne i Egypten. Pigerne bærer jord og grus i deres forklæder, og drengene bærer sten i deres arme. Her ved det smukke, gamle elmetræ bliver du bragt tilbage til en tid, hvor elever først skulle oplives, derefter oplyses.

Dronningens ild og digterens lykke – Magelund voldsted
Du tager et skridt ind i historien om Magelund, og dengang Margrete 1. i 1391 overtager Magelund Slot for derefter at brænde det ned! Du får et indblik i den nu afdøde dronnings skridt på voldstedet, hvor også digter og forfatter H.C. Andersen har haft sin gang. Du hører, hvordan hans tid på det nærliggende Lykkesholm Slot gjorde lykkelige indtryk på hans liv.

Strandet i mørket – Fyret på Knudshoved
Det gamle fyr har stået her siden 1940, men du kommer med endnu længere tilbage i tiden. På stedet du står, har du en fortrinlig udsigt til Storebæltsbroen, men Knudshoved gemmer også på skjulte fortællinger om, hvordan stedet op gennem tiden har været trafikalt knudepunkt. Helt fra dengang rejsende bryder gennem Storebælt under barske isvintre. Der er is overalt, og det at krydse Storebælt i ismørket er forbundet med angst og frygt for dø.

Fra badehotel til hagekorskjole – Nyborg Strand
I årene inden første verdenskrig bryder ud, bliver der bygget mange badehoteller i Danmark – primært til det bedre borgerskab – og Nyborg er ingen undtagelse. Her på Nyborg Strand, hvor du står med den smukke udsigt til Storebæltsbroen, springer vi tilbage til før broen blev bygget. Her hersker ægte badehotelsstemning, lige indtil Danmark bliver besat af Tyskland, og krigen kaster skygge over ferieglæden. Nu skal du bl.a. høre om, hvordan et uhyggeligt symbol på besættelsen bliver gjort til noget smukt.