fbpx
23. december 2020

Nissehuer i 72 timers karantæne

Børnehaver fra Nyborg har været på julevandring i historien og mødt julenisser og ældgammel juleovertro.

I en tid hvor så mange gode projekter bliver aflyst eller ikke kan blive gennemført på grund af restriktioner eller hensyn til corona-pandemien, er Østfyns Museers julevandringer for børnehavebørn kommet i gennem nåleøjet og har kunne afvikles til stor fornøjelse for såvel børn som museumsfolk.

Formidling i en corona-tid
”Det er sådan en glæde, at vi har kunnet gennemføre vores julevandringer for børnehaverne. Det er skønt at kunne give Nyborgs mindste borgere en stor juleoplevelse, som ikke bare er foran en skærm”, siger museumsinspektør Nicolai Knudsen, der er den primære idémand bag julevandringerne.

I alt har ti nyborgensiske børnehaver booket sig ind på en historisk julevandring i november og december. Vandringerne gennemføres udenfor, og der er taget en række hensyn for at minimere smitterisikoen. Blandt andet holdes der styr på, at de nissehuer, som børnene skal have på, kommer i ”karantæne” i 72 timer, inden de kommer i brug igen.

Også træerne skal mærke det er jul
På julevandringen møder børnehavebørnene Borgmestergårdens nisse, der kaster grankogler på pædagogerne, men har dårlig samvittighed over at have rodet hele gårdspladsen til, fordi han troede, man havde glemt at give ham hans julegrød. Det kan børnehavebørnene heldigvis hjælpe til med at rette op på, så snart de er tryllet om til nisser. Med stor ildhu bliver gårdspladsen ryddet for brænde og fejet for halmstrå, og så går turen videre til træerne på volden, der har brug for lidt halm for at kunne holde varmen. Undervejs på turen får børnene en masse gode historier om, hvad man gjorde og troede på ved juletid i gamle dage. Turen slutter tilbage ved Borgmestergården, hvor børnene får hver en lille poser med julekager, der er bagt på komfuret i det gule køkken på Borgmestergården.

Det ser utroligt sødt ud, når både børnehavebørn og pædagoger går på rad og række gennem Nyborg iført de fine, filtede nissehuer, som Nyborg Slots Dragtlaug har syet til formålet.