fbpx
20. marts 2020

Kort og godt om Danmarkshistorien i Nyborg

400 års Danmarkshistorie set fra Nyborg bliver nu fortalt i ny bog fra Østfyns Museer.

”Nyborg – Danmarks Riges Hjerte” er en lille bog med en stor historie. Bogen fortæller i populær form om næsten 400 års danmarkshistorie, der udspillede sig i kongebyen Nyborg fra ca. 1200 til 1560. En historie, der handler om danehofslottet og parlamentsbyen fra 1200-tallet og videre frem til udbygningen til et egentligt residensslot og en residensstad i 1500-tallet. Undervejs møder vi de konger og dronninger, som spillede en stor rolle for Nyborg Slot, og der er nedslag på nogle af de vigtige begivenheder i Danmarkshistorien, som udspillede sig netop i Nyborg.
”Den historie vil også blive fortalt, når Nyborg Slot genåbner i 2023 med et spændende og nyskabende formidlingsprojekt. Bogen er derfor også en lille smagsprøve på, hvad der venter museumsgæsten, når slottet åbner igen”, fortæller forfatteren af bogen Mette Ladegaard Thøgersen, der er afdelingsleder for Nyborg Slot og Kulturarv.
Bogen er disponeret i 14 kapitler. Den indledes med fortællinger om infrastrukturen og rejsekongedømmet, herunder også kongens fadebur, som går på tværs af kronologien. Herefter gennemgås historien kronologisk fra borgens anlæggelse omkring 1200 med fokus på Nyborgs gyldne periode som kongeslot og -by frem til ca. 1560.
De regenter, der har spillet en central rolle i Nyborg, er portrætteret i såkaldte ”kongeportrætter”, hvor konger og dronninger beskrives i populær form med udgangspunkt i tidligere karakteristikker. Ydermere er der enkelte steder faktabokse, hvor emner eller begivenheder uddybes. Bagerst i bogen bringes oversigter over borgens og byens fysiske udvikling, en tidslinje over de vigtigste begivenheder samt en liste over regenterne på Nyborg Slot i perioden ca. 1200 til 1560. Det er således let at få et overblik over historiens hovedtræk. Allersidst i bogen bringes en litteraturliste og noter til brug for den læser, der gerne vil vide mere.
Bogen er på 160 sider og rigt illustreret og skrevet af Mette Ladegaard Thøgersen, der er leder af Nyborg Slot og Kulturarv. Nyborg Kommunes borgmester Kenneth Muhs har skrevet bogens forord.
Bogudgivelsen er støttet af Nyborg Kommune og Nyborg Museumsforening og kan fås for 100 kr. Køb bogen online her. Hvis du vil spare portoen forhandles bogen også i boghandleren i Nyborg.
Der var planlagt en bogpræsentationen den 20. marts kl. 14, men den er netop aflyst for at begrænse risikoen for smitte med Corona-virus.