24. september 2019

Juleudstilling på vej på Borgmestergården

Nyborg Slot & Kulturarv/Østfyns Museer har modtaget et tilskud fra Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune til at lave en udstilling om jul i renæssancen samt til at udvikle et idékatalog, der kan bruges af de julemarkedsaktører og -handlende, der har lyst til at arbejde endnu mere med historien. Forberedelserne er allerede godt i gang.Jul på Borgmestergården I år 2009 startede de årlige julemarkeder på Borgmestergården. Som årene er gået, har markedet vokset sig større og større, og nu er det hele byen, der hvert år fejrer ”Jul i den gamle Kongeby” over to weekender i december.Julemarkeder er en gammel skik, der formodentlig kommer fra Tyskland, og som kan spores tilbage til 1300-tallet. Dog er det uvist, hvorvidt der tidligere har været afholdt julemarked i Nyborg, men vi ved, at kongerne ofte har opholdt sig på Nyborg Slot henover julen. Især Christian 3. holdt vinterlejr og jul på slottet, så mon ikke, at højtiden også blev fejret i byen?Borgmestergården giver os også mulighed for at fortælle hvordan juleforberedelserne foregik i renæssancen – og det i de selvsamme lokaler, hvor borgmesterfruen Sidsel Lerche forberedte julen for godt 400 år siden. Juleudstillingen vil omhandle julens forberedelser fra de gik i gang i november og frem til juleaften, og indtil det nye år indtraf den 25. december.Endnu mere historisk jul i den gamle kongebyDet er Erhvervs- og Udviklingsudvalget, det har bevilget penge til juleudstillingen, der er en ”genbrugs-udstilling”, som kan tages frem år efter år. Ligeledes har udvalget finansieret udarbejdelsen af et idékatalog, der skal udleveres til de øvrige julemarkedsaktører, de handlende mv. I kataloget kan ma finde inspiration til, hvordan den historiske jul kan bruges i julemarkedet anno 2019 og årene frem. Det kan f.eks. være opskrifter, julepynt, julegaver etc.Ifølge formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Peter Wagner Mollerup, er der gode grunde til at investere i julen: ”Der er hele tiden brug for at videreudvikle de gode events, vi har i Nyborg. Derfor valgte vi at bakke op om projektet, der skal sikre en endnu bedre historisk fundering af Jul i den gamle Kongeby”.Og på museet er der glæde over opbakningen til juleprojektet. ”Det er fantastisk, at Erhvervs- og Udviklingsudvalget bakker op om både julen og Borgmestergården, så vi nu – år efter år – kan formidle historien om renæssancens jul i de smukke og stemningsfulde rammer på museet” siger leder af Nyborg Slot & Kulturarv, Mette Ladegaard Thøgersen.FaktaJuleudstillingen åbner officielt fredag den 29. november kl. 15, hvor også årets julekugle vil blive præsenteret.Udstillingen vil være åben fra den 30. november til og med den 22. december 2019.Den udarbejdes af projektmedarbejder cand. mag. i historie, Birgit Toft, praktikant og stud. mag. Kamilla Due Abrahamsen, mens Mette Ladegaard Thøgersen er ansvarlig for projektet.Kontakt:Formand for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Peter Wagner MollerupMail: pwm@nyborg.dk, telefon: 20 40 60 79Leder af Nyborg Slot & Kulturarv, Mette Ladegaard Thøgersen Mail: mlt@ostfynsmuseer.dk, telefon: 29 71 07 67.