21. november 2021

Jul med historie fra hjertet

Borgmestergården er i julehumør. I år kan du med quiz og hjerte-fortællinger bliver klogere på, hvornår julens mange traditioner opstod.

Fra 26. november er der juleåbent på Borgmestergården. Igen i år har et hold af frivillige i ugevis været i gang med at pynte borgmester Lerches gamle købmandsgård op til jul. Og der bliver masser at komme efter på Borgmestergården i julemåneden: julequiz, hjerte-fortællinger, særudstillingen Frosset i Tid samt nye og spændende varer i butikken. Til Jul i den gamle Kongeby er der desuden jule- og kunsthåndværkermarked og masser af juleaktiviteter på museet.

Flettede hjerter med julehistorie
Fordelt rundt omkring på Borgmestergården vil man fra 26. november kunne finde store flettede julehjerter, som hver bærer på en lille historie om en bestemt juletradition. Hvorfor hænger man juleneg op til jul? Hvornår kom adventskransen til Danmark? Hvornår fandt man på at lave nisselandskaber? Og så videre. De gættelystne kan starte med at teste sig selv i en quiz om juletraditioner, og så bagefter se, om de har gættet rigtigt. Til Reformationsdagen på Tinghuset den 4. december kan du høre meget mere om julens historie, når vi byder inden for til samtaler med julekloge hoveder – godt krydret med julesange, julebryg og musikalsk julequiz.

Elegante lædersko fra middelalder og renæssance
I museets særudstillingssal kan man gå på opdagelse i udstillingen Frosset i Tid, hvor man blandt andet kan se en imponerende flot samling af fine, elegante lædersko fra middelalderen og renæssancen. Alle skoene er fundet som uformelige klumper af vådt læder ved arkæologiske udgravninger på Fyn. Ved hjælp af frysetørring og konservatorernes snilde er skoene i dag genskabt, så de ser næsten nye ud.

Kunsthåndværk, julemad og nissevandringer
Når der er Jul i den gamle Kongeby i weekenderne d. 4.-5. og 11.-12. december, er der jule- og kunsthåndværkermarked på Borgmestergården. I disse dage vil museets sale og rum være fyldt med små boder og værksteder med kunsthåndværkere fra nær og fjern. Desuden inviterer museet på historiske byvandringer: børn og familier kan komme med på nissevandringer, de nysgerrige kan komme med på slotsvandringer, og de modige kan komme på mørkevandringer om kultur, natur, overtro og lys i mørket.

Borgmestergården har juleåbent fra 26. november til 22. december, tirsdag-søndag kl. 10-16. Lørdag d. 4. og 11. december er museets åbningstid forlænget til kl. 18 i anledning af Jul i den gamle Kongeby.

Læs mere om julemarkedet på Borgmestergården her.