27. november 2020

Jul i samlingerne

Årets julekalender fra Borgmestergården giver sysler til hånden, hjertet og hjernen. Til hver dag har vi udvalgt en genstand fra museet, og via Facebook og Instagram udfordrer vi jer til challenges, do-it-yourself og quiz. Og der er præmier på højkant! Dagens genstand vil på dagen være udstillet i butikken på Borgmestergården.

Nu er det snart december, og så skal julekassen med julepynt ned fra loftet. Også på Østfyns Museers magasiner har vi julekasser. Og som andre julekasser er de fulde af kræmmerhuse, julehæfter, klokkestrenge, lyseduge, julekort, juletræsfødder, lysestager, bordløbere, kravlenisser og meget mere. Men til forskel fra de flestes julekasser, er alt, hvad der ligger i julekasserne på museets magasiner, omhyggeligt nummeret og registreret. Og for hver genstand er der nedfældet noter om giver, datering, bevaringstilstand og meget andet i museets registrant.

Objekttype ”Jul”
Østfyns Museer har 243 registreringer inden for objekttypen ”jul”. Hver registrering dækker ofte over flere genstande. F.eks. objektnr. KEM06584 med titlen ”Juletræspynt”, som refererer til ”3 stk. papirklip og 1 stk. flagranke”, eller objektnr. 06344×0004, som består af ”8 stk. flettede hjerter i forskellige farver og størrelser”.

Julens genstand er en del af vores fælles kulturarv
Ligesom så mange andre genstande på museets magasiner repræsenterer julens genstande en del af vores fælles historie og kulturarv. Derfor er det relevant og vigtigt at museet løbende indlemmer julepynt i samlingen. For selvom Peter Faber afslutter sin berømte julesang fra 1848 med ”Rør blot ikke ved min gamle jul”, er julens traditioner under konstant forvandling.

På hovedet i julekasserne
Denne jul har vi været på hovedet i museets julekasser og fundet genstande fra samlingen som kan inspirere, vække eftertanke, bringe minder frem og måske overraske.

Vi må nok sande, at julen 2020 bliver anderledes. På grund af corona-restriktioner bliver der mindre trængsel og forhåbentligt også mindre alarm. Vi skal i stedet fejre julen derhjemme sammen med de nærmeste. Vi vil gerne bidrage med sysler til hånden, hjernen og hjertet.

Udfordringer til juledagene…!
Vi har derfor udvalgt en jule-genstande fra samlingerne, som vi har inddelt i tre kategorier: CHALLENGES, INSPIRATION og QUIZ. Og så har vi udvalgt fire FUND fra vores museumsbutik.

QUIZ
Hver onsdag, torsdag og søndag er der julequiz. Museets julesamling indeholder mange julekort, julehæfter, bordløbere og andet med hyggelige julemotiver. Til forskellige tider, har der været forskellige idealer for julehyggen. Vi udfordrer jer derfor på, om I kan gætte, hvilket årti motivet er fra. Vi trækker lod mellem rigtige besvarelser, og hver vinder får en præmie fra butikken på Borgmestergården.

CHALLENGES
Hver lørdag i december op mod jul, udfordrer vi jer til en challenge. Vi har udvalgt tre stykker julepynt fra samlingen, som vi gerne vil se jer genskabe! I får tre dage pr. challenge – og så kårer vi en vinder! Hver vinder får en præmie fra butikken på Borgmestergården.

INSPIRATION
DIY er ikke noget YouTube fandt på. I museets samling har vi masser af hjemmelavet julepynt. Meget af det er fint og ganske enkelt. Det er derfor oplagt at lade sig inspirere af fortidig fingerfærdighed til årets juletræ. Vi har bl.a. en samling af hjemmelavet pynt fra 1922, hvor et ungt par skulle fejre deres første jul sammen. Vær klar med saks og limstift hver mandag og fredag. Vi håber I vil dele billeder af jeres hjemmeskabte julepynt med os!

FUND
Når Borgmestergården åbner hvert år i december er varesortimentet i museumsbutikken udvidet med vores julesortiment, som hvert år fornyes af nye varer. Hver tirsdag i julekalenderen præsenterer vi et jule-fund fra butikken, som vi er særligt glade for, og som også kan fås for en rimelig pris og måske gives som gave til en, du har kær.

Se genstandene
Hver dag i Borgmestergårdens åbningstid udstiller vi dagens genstand i museets butik. Man behøver således ikke købe billet til hver dag for at følge julekalenderen. Men vi håber at I kigger forbi for at se, hvad dagen bringer af hyggelige og historiske julegenstande.