29. september 2020

Jagten er sat ind

Sådan kunne jagt i middelalderen se ud. Billede fra det middelalderlige håndskrift ”Livre de la chasse” af Gaston Phoebus. Wikimedia Commons.

I øjeblikket står den på jagt på Borgmestergården i Nyborg. To af Østfyns Museers dygtige formidlere er i fuld gang med forberedelserne til et spændende og omfattende program til efterårsferien om jagt i middelalderen og renæssancen, som byder på ulvehunde, armbrøstskydning for de mindste, jagtfortællinger, vildtgryde, rundvisning i dyrehaven og meget mere.

Fra arkæologerne har formidlerne fået lov at låne en hel masse af de knoglerester, som er fundet under udgravningerne på Nyborg Slot, og som kommer fra det vildt, som er blevet spist på Nyborg Slot, dengang der boede konger på slottet. Det får publikum lov til at se på og røre ved, og så kan man prøve at gætte, hvilke dyre knoglerne stammer fra.

Vild mad i kongens gryder

”Vild mad fra skoven og havet, sanket, samlet, fisket og fanget har altid været en del af den danske madhistorie. Også når det kom til de kongelige kødgryder”, fortæller natur- og kulturvejleder Tue Skovgård Larsen.

Sammen med museumsinspektør Jonas Kragegaard har han sammensat et alsidigt program, hvor både børn og voksne kan komme tæt på historien. Udover de arkæologiske dyreknogler kan man også opleve levende ulvehunde, som i middelalderen blev brugt til jagt på de forhadte ulve, se vildtkød blive parteret og tilberedt, og selv smage på de historisk inspirerede retter med vildt. De mindste kan få lov at prøve kræfter med armbrøstskydning, og de ældste kan høre – og måske dele – gode jagthistorier.

På jagt efter et dådyr til museets gæster

Museumsinspektør Jonas Kragegaard er selv jæger, og faktisk består en del af forberedelserne til efterårsferien i – det giver næsten sig selv – at gå på jagt.

”Jeg håber at få skudt et dådyr, som kan blive til en lækker vildtgryde, som museets publikum kan smage på”, fortæller han.

Programmet på Borgmestergården løber alle hverdage i uge 42 fra kl. 11-15. Det kan anbefales at orientere sig på museets hjemmeside, da alle dage har noget forskelligt på programmet. Tirsdag, torsdag og fredag kan man f.eks. møde en bueskytte og pilemager, der vil fortælle om hemmelighederne bag buejagt og fremvise forskellige typer af pile. Mandag og fredag kl. 12.30 kan man komme på tur med Tue Skovgård Larsen og Jonas Kragegaard i Kongens Dyrehave, hvor de vil fortælle om landet formentligt ældste kongelige dyrehave. Kongens Dyrehave blev nemlig efter alt at dømme anlagt syd for Nyborg i 1550’erne, da Christian 3. ville gøre Nyborg til sin residensstad. Deltagelse på turen er gratis, men tilmelding online er nødvendig.

Alle aktiviteter er gratis, og der er gratis adgang på Borgmestergården for alle under 18 år. Aktiviteterne gennemføres med omhyggelig brug af håndsprit og mundbind, hvor det er nødvendigt.

Find programmet for aktiviteterne på Borgmestergården i efterårsferien HER.