fbpx
5. marts 2021

Historiske personer vækkes til live

Se Christian 3., Valdemar Sejr og Jacob Lerche, som de kunne have set ud på film.

Når vi på Østfyns Museer arbejder med at formidle historien, taler vi ofte om at gøre historien ”levende” for publikum. Det kan enten være ved at sørge for, at historien bliver så godt formidlet, at publikum på deres indre nethinde får et levende billede af, hvordan historien er gået for sig. Eller det kan være ved at formidlere eller frivillige iklæder sig historiske dragter og dermed levendegør en fortidig historie. Det er sådan noget, der finder sted, når der f.eks. er Danehof i Nyborg.

Men nu kan ny teknologi også gøre personer på billeder fra fortiden levende. Alle kan huske, hvordan malerier og fotografier i Harry Potter-filmene bevæger sig. Og det ser faktisk nogenlunde sådan ud, når man ved hjælp af et nyt billedbehandlingsprogram kan gøre portrætter af historiske personer ”levende”.

Vi har her pustet liv i tre malerier af vigtige, historiske personer i Nyborg.

Valdemar Sejr


En flot fyr, ik? Valdemar Sejr blev født i 1170 og regerede Danmark fra 1202-1241. Det var under Valdemar Sejr, at Nyborg i begyndelsen af 1200-tallet stod færdigt. Her er det Agnes Slott-Møllers portræt af ham på det store maleri ”Jagtmiddagen”, som vi har animeret. Han ligner næsten en sagnhelt fra stumfilmens æra. Under restaureringen af slottet er maleriet taget ned. Men planen er, at det skal tilbage og hænge i riddersalen igen.

Christian 3.


Christian 3. var en ambitiøs konge, som fik sat et stort aftryk på både Nyborg Slot og Nyborg by i sin regeringstid. Han blev født i 1503 og var konge i Danmark fra 1534-1559. Under ham blev Nyborg Slot betragteligt udvidet og fik den store riddersal, som vi i dag – af samme grund – kalder ”Christian 3.’s Riddersal”. Animationen er baseret på portrættet af Christian 3. på den store anetavle, som har hængt i riddersalen.

Jacob Lerche


Jacob Lerche var købmand og borgmester i Nyborg. Han boede i den gård, som vi i dag kalder ”Borgmestergården”. I animationen her er det næsten, som om han smiler til betragteren. Portrættet indgår på det epitafium med Jacob Lerche og hans børnerige familie, som hænger i Nyborg Kirke.

Billederne er bragt til live ved hjælp af den billedbehandlingstjeneste som My Heritage tilbyder. Du kan selv prøve med et fotografi af den tipoldefar!

Læs mere her.