fbpx
3. juli 2019

Historien får tøj på

Nyborg Slots Dragtlaug arbejder intenst op til Danehof for at få de omkring 100 historiske dragter klar til optogene.

”Vi bruger et helt år på at forberede ti minutters fornøjelse. Og det er det hele værd”, fortæller Anne-Berit Høj Nielsen fra Nyborg Slots Dragtlaug.
I systuen på Borgmestergården i Nyborg har der i mange måneder været rygende travlt. For her har Nyborg Slots Dragtlaugs gæve syere væbnet sig med nål og tråd for at kunne komme i mål med de i alt omkring 100 dragter til de mange udklædte deltagere på årets Danehof.
Temaet for Danehof i 2019 er henlagt til begyndelsen af 1200-tallet, og det har givet udfordringer for dragtlauget. Det er nemlig første gang, at temaet er så langt tilbage i historisk tid. Og derfor er der ikke så meget fra de tidligere år, der kan genbruges.
”Men det har vi prøvet før! Hvert år er temaet lagt i en ny historisk periode med en ny tøjmode!”, siger Anne-Berit Høj Nielsen.
Optoget er kulminationen
Til Danehof er der en stolt tradition for flotte og historiske korrekte dragter. Så det er vigtigt, at tidens tøjmode er ramt helt rigtigt, når de frivillige i dragtlauget betragter det stor optog af udklædte til Danehof:
”Så tænker vi: Ja, vi nåede det! Der er de, og det ser godt ud! Vi ramte rigtigt en gang til!”, fortæller Anne-Berit Høj Nielsen, der håber, at de også kan sige det i år, når optoget går igennem byen til Danehof lørdag kl. 11.45 og 14.30 og søndag kl. 11.30 og 14.30.
Optogene til Danehof er kulminationen på et helt års arbejde for Nyborg Slots Dragtlaug. Og selvom det kun varer ti minutter at se det lange optog gå forbi, er det dét højdepunkt, syerne på Borgmestergården arbejder henimod, når de bruger utallige timer af deres fritid i månederne op til Danehof.
Dragter med personlighed
Forberedelserne til Danehof går i gang for dragtlauget, så snart temaet for det kommende års Danehof bliver fastlagt i løbet af efteråret. Det er startskuddet til  en researchfase, hvor syerne blandt andet mødes med museets historikere for at høre, hvilke historiske personer, der vil være relevante for det valgte tema. Og om hvem disse personer var, både historisk set og som mennesker.
”Jo mere vi kan få at viden, jo bedre. Især dronningernes fortællinger er vi interesserede i. For de er ikke så åbenbare som kongernes”, siger Anne-Berit Høj Nielsen.
Ved hjælp af historiske billeder og bøger finder dragtlauget dernæst ud af, hvordan datidens konger, dronninger, adelsfolk og almue kunne have set ud. Og de enkelte dragter udvikles og sammensættes, så en masse personlige fortællinger er bygget ind.
”Når dronning Bengerds kjole er rød med guldbroderier, er det fordi vi fra kilder ved, at hun elskede skarlagenrød og bling-bling”, fortæller Anne-Berit Høj Nielsen.
Hver dragt sys efter mål
Før arbejdet med at sy de historiske dragter for alvor kan komme i gang, skal de personer, som skal bære dragterne, findes. For hver dragt sys efter mål. Så snart der er fundet en til at levendegøre en historisk person, bliver der taget mål, og dernæst går arbejdet med at skære til, sammensætte, sy og brodere i gang.
Der kan godt blive travlt op til Danehof:
”Den sidste måned mødes vi næsten dagligt!”, fortæller Anne-Berit Høj Nielsen.