fbpx

Performance: Grønlandsk maskedans

Gratis adgang

Inuitternes musik, dans og maskespil kommer til Borgmestergården, når vi inviterer inden for i gården til Uuaajerneq – grønlandsk maskedans.

Tid: 2. september kl. 16

Sted: Borgmestergården. Arrangementet foregår udendørs på gårdspladsen

Fri entré. Vi åbner porten kl. 16. Forestillingen starter kl. 16.10.

I inuitternes historie var trommedans og -sang en vigtig og integreret del af det traditionelle liv. Den guddommelige kraft Sila blev påkaldt til at lovprise fangstdyrene og den store natur og til at løse stridigheder og egentlige juridiske tvister.

I Uuaajerneq forenes trommesang, dans og det traditionelle livssyn i et dramatisk udtryk, hvor det rene klovneri, frugtbarhedsdans og  frygtens natur udspiller. Masker blev brugt i Uaajeerneq-maskedans, som fandt sted i de store vinterfesthuse, Qassi, når isen, fra januar tillod gæster at rejse med slæde fra øerne.

Uaajeerneq ledsages af inuit-trommesange fra Øst-Grønland, strubesange fra Canada og trommesange/-danse fra Alaska. 

Det er skuespilleren og maskedanseren Bendo Benedikte Schmidt, som står bag denne maskedans-performance.

Som optakt til dansen maler danseren sig i ansigtet med rød, sort og hvid sminke. Rød symboliserer blodet og dermed livet, sort de skjulte kræfter, og de hvide linjer er forfædrenes skeletter, som skal påminde os om, hvor vi kommer fra.

Arrangementet er en del af kulturfestivalen Norden i Nyborg, som løber af stablen d. 2.-4. september i 2021. I år sætter Østfyns Museer fokus på Grønland i en række foredrag og arrangementer.

Til Norden i Nyborg 2021 sætter Østfyns Museer fokus på Grønland. Læs mere her.

Læs mere om Norden i Nyborg her.