fbpx

Nyborg Torv i 500 år

Køb din entrébillet her

Nyborg har fået et nyt Torv. Men Torvets rødder skal findes for næsten 500 år siden, da Nyborg skulle være Danmarks første hovedstad. En sådan stad havde brug for en turneringsplads, hvor kongen kunne underholde sit hof. Og derfor blev en central plads i Nyborg – lige foran Nyborg Slot – ryddet og et nyt torv skabt.

I en ny udstilling på Borgmestergården fortæller vi om 500 års liv på Torvet i Nyborg. Om renæssancens storslåede ridderturneringer, om den travle torvehandel på  Nyborgs Axeltorv og om hverdagslivet på ”Rigets Hovedstrøg”. Og så kaster vi et blik tilbage på tiden før Torvet. For arkæologiske undersøgelser har vist os, at det var nogle af Nyborgs fremmeste borgere, der måtte lade deres huse rive ned for at give plads til kongens fyrstespejl.

Nyborg Torv, 1898
Nyborg Torv, 1898


På udstillingen vises et udvalgt af de genstande, som er fundet i forbindelse med de arkæologiske udgravninger på Torvet i 2019-20, samt andre genstande fra museets samling, der fortæller om riddere og handelsliv. Desuden har vi samlet en masse fotografier, som viser, hvordan Torvet har forandret sig gennem tiden.

Udstillingen er tilrettelagt, så hele familien kan være med, og vi opfordrer børn og voksne til at prøve turneringsspillet, at spille kodespil som gadedrengene og at handle med frugt og grønt fra gartnerkonens vogn.

Tak til Nyborg Lokalhistoriske Arkiv for at bidrage til udstillingen.