fbpx

Foredrag: Korstoget til Grønland

Afholdt
Køb din billet her

Foredrag med forfatter og museumsdirektør Janus Møller Jensen

Forfatter, historiker, tidligere leder af Nyborg Slot og nuværende direktør for Dansk Jødisk Museum, Janus Møller Jensen, fortæller i et foredrag på Tinghuset historien om Christian 2.s ambitioner om at forsvare Danmarks interesser i det strategisk betydningsfulde Grønland.

Som i dag var Grønland i 1500-tallet kommet i fokus af geopolitiske årsager. Man håbede at Grønland kunne være adgangen til Asien, og fandt man søvejen til Asien her, besad man brikken til en kæmpe profit.  Men siden 1400-tallet havde man ikke hørt noget fra de tidlige kolonister, som havde bosat sig i Sydgrønland omkring år 1000.

Selv om formålet med at sende skibe mod Grønland først og fremmest var handel, råstoffer og profit, sørgede Christian 3. for at få pavens velsignelse til at drage på ”korstog”. Christian 3.’s korstog skulle have været sendt afsted i 1521, men da var riget kommet i oprør i kølvandet på Det Stockholmske Blodbad. Så Christian 3.’s korstog kom aldrig afsted, og først 200 år senere, i 1721, rejste præsten Hans Egede til Grønland som protestantisk missionær og genkoloniserede landet. Både Grønland og Danmark havde måske set anderledes ud i dag, var Christian 3. kommet afsted med sit korstog 200 år før.

Janus Møller Jensen er aktuel med bogen ”Korstoget til Grønland”, som beskriver de senmiddelalderlige korstogs store betydning for både det religiøse og politiske liv i Danmark, hvordan ekspeditionerne til Grønland var en del af den fælleseuropæiske korstogsbevægelse, og hvordan renæssancens idealer og ideer ikke bare vandt indpas, men at også Danmark bidrog til udviklingen. Bogen udkommer i august 2021.

Foredraget er en del af kulturfestivalen Norden i Nyborg, som løber af stablen d. 2.-4. september i 2021. I år sætter Østfyns Museer fokus på Grønland i en række foredrag og arrangementer. Læs mere her.

Læs mere om Norden i Nyborg her.